17.10.2017

Länsi-Uudenmaan jenkkifutiskartta laajenee


Ville Schoultz lähtee uuden UNC-joukkueen päävalmentajaksi. Hänen valmennusfilosofiaansa sovelletaan jatkossa kaikissa kolmessa yhteistyöjoukkueessa. Kuva: Kira Sivén
Kesällä 2018 tältä alueelta ponnistaa kolme joukkuetta miesten sarjoissa ja yksi naisten sarjoissa. Hyvin toimineen farmiyhteistyökuvion jatkeeksi Hanko Sun City ja Lohja Lions ovat yhteistyössä perustaneet uuden, yhteisen miesten edustusjoukkueen joka lähtee ensi kaudella pelaamaan 1. divisioonaa. Joukkueen nimi on United Newland Crusaders – eli tuttavallisemmin UNC.

Kauden päätteeksi Rautamaljassa, eli 2. divisioonan loppuottelussa pelannut Sun City saavutti liiton seurarankingissa riittävän korkean sijan ansaitakseen tappiosta huolimatta paikan ylemmältä sarjatasolta ja uusi joukkue lähtee siis pelaamaan Sun Cityn ansaitsemalla sarjapaikalla.

Näillä näkymin 1. divisioonassa pelaa ensi kaudella viisi joukkuetta. Viime kauden voittaja Steelers pelannee Vaahteraliigassa kaudella 2018 ja sarjassa neljänneksi sijoittunut Jyväskylän seudun Jaguaarit päätti hakea paikkaa 2. divisioonaan. Näin ollen todennäköisin 1. divisioonan kokoonpano lienee Helsinki Wolverines, East City Giants (Helsinki), Kouvola Indians, Kotka Eagles ja UNC.

Lopulliset sinetit sarjojen osalta saadaan kuitenkin vasta marraskuun alussa kun liiton syyskokous vahvistaa sarjapaikat.


Vanhat jatkavat


Vaikka uusi United Newland Crusaders -joukkue tarjoaa mahdollisuuden pelata ja seurata
jenkkifutista täysin uudella tasolla Uudellamaalla, ei perinteisiä seuroja misään muodossa lähdetä kuoppaamaan.

Lohja Lions pelaa ensi kaudella 2. divisioonassa, jonne se ansaitsi paikan voittamalla Tinamaljan, eli 3. divisioonan loppuottelun. Sun City puolestaan toimii jatkossa 4. divisioonassa 7 vastaan 7 -joukkuein pelattavaa turnausmuotoista jenkkifutista.

Eli jokaiselle jotain -periaatetta kunnioittaen Länsi-Uudeltamaalta on ensi kaudella tulessa peräti kolme joukkuetta jenkkifutiksen saralla.

Uuden joukkueen päävalmentajaksi nimettiin Sun Cityä vuodesta 2016 valmentanut Ville Schoultz ja hänen ympärillee kootaan valmennustiimiä jossa jokaiselle pelipaikalle toivon mukaan löytyy oma valmentaja.

Lionsin päävalmentaja Marko Vartiainen, toinen lohjalaislähtöinen SAJL:n Hall of Fame -pelaaja Timo Blomqvistin ohella, on niin ikään mukana valmennustiimissä. Vartiainen ja Sun Cityn hallituksen puheenjohtaja Robert Hotanen toimivat uuden seuran managereina.

- Tässä on nimen omaan kyse koko Länsi-Uudenmaan joukkueesta. UNC tarjoaa mahdollisuuden pelata jenkkifutista todella kovalla tasolla myös meillä. Ottelut pelataan sekä Hangossa että Lohjalla, harjoituksia pidetään lisäksi Raaseporissa, Hotanen kertoo.


Runko omista pelaajista


Joukkueen rungon muodostavat Sun Cityn viime kaudella Rautamaljassa pelannut joukkue sekä Lionsin joukkueen pelaajat, mutta toki vahvistuksia muualta ja mahdollisia paluumuuttajia pidetään koko ajan silmällä.

- Haluamme olla seura, joka oikeasti tarjoaa pelaajille mahdollisuuden sekä pelata että kehittyä. Uskon varmasti että vetovoimamme riittää pääkaupunkiseudulle ja Turkuun asti, jossa ei valitettavasti ensi kaudella taideta pelata lainkaan jenkkifutista, Schoultz linjaa.

Lohjalla on lisäksi panostettu naisten jenkkifutikseen ja omaa junioritoimintaakin löytyy. Sun City panostaa jatkossa kasvattajaseuran rooliin.

- Sun Cityn tarkoitus on olla sisäänajoportti lajiin, johon voi tulla myös aikuisiällä kokeilemaan lajia ja ottaa tuntumaa ihan oikeisiin peleihin. Jos intoa ja osaamista riittää, organisaatiossa pääsee etenemään. Tämä on kaikesta huolimatta realiteetti Hangon osalta, ettei pelaaja-ainesta löydy riittävästi tasokkaan 11 v 11 -toiminnan ylläpitämiseen ainakaan nykyisellään, Hotanen toteaa.


Pelaajat tekevät joukkueen


Uuden seuran nimestä keskusteltiin jonkin verran, mutta päästiin myös melko nopeasti sopuun. United tuntui luontevalta kun kyseessä on kahden seuran yhteistyö. Newland – eli Uusimaa – edustaa aluetta josta joukkue ponnistaa. Crusaders – eli ristiretkeläiset – kuvastaa omalta osaltaan mitä tässä lähdetään tekemään. Lyhenne UNC muistuttaa myös jenkkien yliopistojoukkueiden lyhenteitä, joten sekin mahdollisuus löytyy.

- Vastaanotto on ollut kaikin puolin positiivinen. Tässä oli tarkoitus tehdä jotain sellaista, mitä ei aikaisemmin Suomen jenkkifutispiireissä välttämättä ainakaan tässä mittakaavassa ole tehty ennen. Projektia lähdetään rakentamaan ammattimaisesti sekä urheilullisella puolella että taustojen osalta, Hotanen vakuuttaa.

Schoultz on samoilla linjoilla ja uskoo alueellisen seuran vetovoimaan.

- Pystymme tarjoamaan ympäristön jossa 50-70 pelaajaa harjoittelee yhdessä, mikä mahdollistaa aivan erilaisten asioiden treenaamisen kuin jos ukkoja on vajaa parikymmentä paikalla.

Ulkomaalaispelaajien hankkiminen ei ole mikään itsetarkoitus, mutta jos jollekin pelipaikalle kaivataan lisää vahvistusta sekään ei ole poissuljettu asia.
- Ensi kädessä tarjoamme kotimaisille pelaajille mahdollisuuden, emme ala haalimaan pelaajia tänne vain sen takia että haluamme ulkomaalaisstatuksen omaavia pelaajia, vaan hankimme täsmävahvistuksia mikäli sellaisille ilmenee tarvetta, Schoultz linjaa.


Ennenkin kokeiltu


Sun City pelasi aikoinaan kaksi kautta silloista 1. divisioonaa 1990-luvun alussa, mutta suhteellisen heikolla menestyksellä. Lohja Lions pelasi viisi kautta 1. divisioonaa vuosina 2000-2004 ollen sarjan keskikastin joukkue.

- Tosiaan kun miettii että Wildcats, jossa aikoinaan itsekin pelasin, on ikään kuin nykyisen Lionsin edeltäjä, tässä ollaan kuljettu melko pitkään samansuuntaisia polkuja Hangon kanssa, Marko Vartiainen myöntää.


Enemmän näkyvyyttä


Uusi edustusjoukkue on otettu hyvin vastaan myös Lohjalla, kuten muuallakin jefupiireissä.

Vartiainen uskoo että uusi seura kiinnostaa myös tukijoita.

- Näkyvyyden osalta pelaaminen 1. divisioonassa on jotain aivan muuta. Lisäksi tarkoituksena on näyttää kaikki kotiottelut suorina lähetyksinä netissä, Vartiainen sanoo.

1. divisioonassa pelaamiselle asetetaan tiettyjä kriteereitä, jotka pitää täyttää. Näihin kuuluvat muun muassa junioritoiminta.

- Ensimmäinen kausi uudella sarjatasolla on kuitenkin ns. ”kevyt kausi”, eli aivan kaikkia kriteereitä ei tarvitse täyttää. Lionsilla on kuitenkin junioritoimintaa, jossa on mukana sellaiset 20-30 pelaajaa. UNC:n, Lionsin ja Sun Cityn miesten joukkueissa pelaa arviolta 70-80 pelaajaa ja Lionsin naisilla on 30 pelaajaa – eli aika isoa porukkaa tässä pyöritetään, Vartiainen sanoo.


Berndtsson jo kiinnitetty


Pelaajapuolella maajoukkueen pelinrakentaja Sebastian Berndtsson on jo kiinnitetty uuteen joukkueeseen.

- Toivottavasti saamme myös hyvän suomalaisen kakkospelinrakentajan uuteen seuraan, jotta syntyy terve kilpailutilanne. Tarkoituksena on kehittää pelaajia myös yksilöinä ja antaa heille mahdollisuus, Schoultz sanoo.

Edustusjoukkuetta pyörittää kaksikielinen yhdistys nimeltään Länsi-Uudenmaan Amerikkalainen jalkapallo ry, Amerikansk Fotboll i Västra Nyland rf, jonka kotipaikka on Lohja.

Uuden seuran logo ja ilme tullaan julkistamaan lähiaikoina.

- Uskon että uudella joukkueella on kuitenkin suhteellisen hyvät lähtökohdat, sillä sekä Lions että Sun City ovat hoitaneet asiansa hyvin ja seuroilla on hyvä maine jenkkifutispiireissä. Asioita on tehty omalla tyylillä, mutta onnistuneesti, Hotanen toteaa.


Haalarihommiin


Seuraavaksi on aika ryhtyä haalarihommiin. Pelaajarekrytointia kolmeen joukkueeseen tehdään jo nyt – ja erilaisia tutustumistilaisuuksia järjestetään ympäri Uuttamaata.

Pelaajapakka pyritään saamaan kuosiinsa jo lokakuun aikana jotta harjoitukset pääsevät alkamaan toden teolla jo marraskuussa. Ja jo 1. divisioonan kriteeritkin määrittävät, että lokakuun lopulla pitää olla vähintään 25 sopimuksen alaista pelaajaa kasassa.

-MH-Jenkkifutiksen lyhyt historia Länsi-Uudellamaalla

  • Nummela Wildcats (Vihti) ja Hanko Sun City perustettiin 1986 ja kumpikin lähti sarjapeleihin seuraavalla kaudella.
  • Sun City pelasi historiansa ensimmäisen harjoitusottelun juuri Wildcatsia vastaan.
  • Sun City nousi kahdesti 1. divisioonaan, jossa se pelasi kaudet 1990 (viimeinen sija) ja 1992 (luopui sarjasta). Wildcats karsi parhaimmillaan noususta 1. divisioonaan.
  • Joukkueet tekivät yhteistyötä mm. ystävyysotteluiden merkeissä.
  • 1990-luvun alussa Wildcatsin kotipaikaksi vaihtui Lohja, sillä suuri osa pelaajista tuli Lohjalta.
  • Sekä Wildcats että Sun City suljettiin liiton sarjoista kaudeksi 1996 ja toiminta loppui.
  • Lohja Lions perustettiin vuonna 1998 muutama vuosi aiemmin kuopatun Wildcatsin raunioille ja joukkue pelasi 2000-luvun alussa viisi kautta 1. divisioonassa.
  • Lionsin toiminta tyrehtyi 2004, uusi tuleminen antoi odottaa itseään vuoteen 2013.
  • Sun Cityn uusi tuleminen alkoi kaudella 2011 ja joukkue on kahdesti ollut Rautamaljassa häviävänä osapuolena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti