17.10.2017

Amerikansk fotboll på bredare front

Ville Schoultz blir chefstränare för nya United Newland Crusaders i division 1. Foto: Stefan Österlund
Nästa sommar har Västnyland tre lag i seriespel på herrsidan och ett på damsidan. I och med det välfungerande samarbetet som Sun City och Lions från Lojo inledde i våras har föreningarna bestämt sig för att satsa fullt ut på ett gemensamt representationslag i division 1. Det nya laget heter United Newland Cruisers – UNC.

Det nya laget spelar på den serieplats som Sun City fick tack vare att man placerade sig tillräckligt högt i klubbrankingen som förbundet gör i slutet av säsongen. Detta alltså trots att man förlorade division 2-finalen mot Kotka Eagles.

Som det ser ut just nu kommer fem lag att spela i division 1 nästa säsong. Fjolårsvinnaren Steelers från Kuopio lär spela i ligan nästa säsong medan fyran Jaguaarit från Jyväskylä bestämde sig för att ta steget ner till division 2. Den sannolika ettan nästa år består med andra ord av Helsingforslagen Wolverines och ECG, Indians från Kouvola, Eagles från Kotka samt UNC.

De slutliga serieplatserna fastställs av förbundet under höstmötet som hålls i början av november.


Föreningarna försvinner inte


Trots att det nya laget United Newland Crusaders erbjuder en möjlighet att spela amerikansk fotboll på en ny nivå i regionen kommer de traditionella föreningarna inte att försvinna någonstans.

Lohja Lions spelar nästa säsong i division 2, dit man tog sig genom att vinna division 3-finalen. Sun Citys roll kommer i fortsättningen vara att fungera som en inkörsport till grenen i division 4 där man spelar med 7 mot 7 i turneringsformat.

Principen är med andra ord något för alla och envar.


Stigande stjärna


Det nya laget tränas av Ville Schoultz som fungerat som Sun Citys tränare sedan 2016. Man bygger upp ett tränarteam runt honom som förhoppningsvis kommer att bestå av 6-8 andra tränare – meningen är att det ska finnas minst en tränare per spelargrupp.

Lions chefstränare Marko Vartiainen (som är den andra Lojobördige spelaren i förbundets Hall of Fame tillsammans med Timo Blomqvist) kommer också att figurera i tränarteamet. Han är dessutom manager för laget tillsammans med Sun Citys ordförande Robert Hotanen.

- Det här handlar uttryckligen om hela Västnylands lag. UNC erbjuder den som vill chansen att spela på en verkligt hög nivå i den egna hemtrakten. Hemmamatcherna kommer att spelas både i Hangö och Lojo, träningar hålls dessutom också i Raseborg, berättar Hotanen.


Stommen ur de egna leden


Det nya lagets stomme utgörs av spelare som spelade i division 2-finalen för Sun City och av spelare som vann division 3 i Lions. Man söker också förstärkningar utifrån samt håller ett öga på potentiella hemvändare.

- Vi vill vara en förening som faktiskt ger spelarna en chans att både spela och utvecklas. Jag är övertygad om att vår dragningskraft sträcker sig ända till huvudstadsregionen och till och med Åbo, där man tyvärr inte verkar ha ett lag alls nästa sommar, säger Schoultz.

I Lojo har man också satsat på ett damlag och har en fungerande juniorverksamhet. Sun Citys roll blir däremot att locka nya spelare i vuxen ålder.

- Sun City kommer att bli ett slags inkörsport till grenen och erbjuder en chans att komma och pröva på hur det känns att spela på riktigt. Om man vill och är tillräckligt bra kan man gå vidare till de övriga lagen inom organisationen. Det är trots allt ett faktum, att vi i Hangö inte har den återväxt och spelarmängd som behövs för att få ihop ett slagkraftigt lag i spel 11 mot 11 åtminstone på längre sikt, medger Hotanen.


Spelarna gör laget


Man diskuterade det nya namnet en del, men kom sist och slutligen rätt fort överens. United syftar på att det handlar om ett samarbete, Newland på regionen därifrån laget kommer och Crusaders är vad det egentligen handlar om – man är ute på ett slags korståg. Att förkortningen UNC dessutom fungerar hur bra som helst och för tankarna till de amerikanska college-serierna är inte helt fel det heller.

- Mottagandet har varit överväldigande positivt. Vi är ute efter att göra nåt som man inte gjort förr åtminstone i den här utsträckningen inom amerikansk fotboll i Finland. Vi går in för att bygga upp det här projektet på ett proffsigt sätt både då det gäller det idrottsliga och arbetet i kulisserna, intygar Hotanen.

Schoultz är inne på samma linje och litar på att det regionala laget är attraktivt.

- Vi kan erbjuda en träningsomgivning där 50-70 spelare tränar tillsammans, vilket gör det möjligt att göra helt andra grejer än om man har 15 gubbar på en träning.

Att skaffa utländska spelare är inget självändamål, men om man behöver förstärkning på någon specifik spelplats är inte det heller uteslutet.

- I första hand erbjuder vi våra egna spelare chansen, i andra hand inhemska spelare. Vi plockar inte in spelare bara för att vi vill ha dem, utan vi gör det för att vi har ett behov på någon position, säger Schoultz.


Ettan är bekant


Serienivån i sig är inget nytt för Sun City eller Lions. Sun City spelade två säsonger i division 1 under början av 1990-talet och Lions gjorde fem raka säsonger åren 2000-2004 som ett mittenlag.

- Om man utgår ifrån att Wildcats, där jag också själv spelade i tiderna, är Lions föregångare kan man nog konstatera att vi vandrat rätt samma väg som Hangö, konstaterar Marko Vartiainen.


Mera synlighet


Det nya representationslaget har tagit väl emot också i Lojo, liksom annorstädes inom grenkretsarna.

Vartiainen litar på att den nya satsningen också intresserar sponsorerna.

- Om man tänker på synligheten är division 1 något helt annat än tidigare. Vi har bland annat som målsättning att sända alla hemmamatcher direkt på nätet, säger Vartiainen.

För att få spela i division 1 ställs en del krav på föreningarna. Till dessa hör bland annat juniorverksamheten.

- Den första säsongen på en ny serienivå är ändå en övergångsperiod och då krävs inte att man uppfyller alla kriterier. Lions har juniorverksamhet med omkring 20-30 spelare med i laget. Om man räknar ihop alla spelare har de tre lagen kanske 70-80 spelare och Lionesses dessutom 30 damspelare – så visst är det en hel del folk vi har med i verksamheten, säger Vartiainen.


Berndtsson i stor roll


På spelarfronten har man gjort klart med quarterbacken Sebastian Berndtsson som ingår i landslaget.

- Vi hoppas att vi hittar en fullgod qb till från Finland så att vi får till stånd en hälsosam tävlan om spelplatsen. Vårt syfte är utan vidare att utveckla våra spelare hela tiden, säger Schoultz.

Bakom UNC ligger en nygrundad, tvåspråkig förening som heter Länsi-Uudenmaan Amerikkalainen jalkapallo ry, Amerikansk Fotboll i Västra Nyland rf med Lojo som hemort.

Den nya klubbens logo och färger kommer att presenteras inom en snar framtid.

- Jag litar på att det nya laget har ett rätt bra utgångsläge, eftersom både Lions och Sun City har ett gott rykte om sig i kretsarna. Båda klubbarna har skött sig bra, konstaterar Hotanen.


Mycket jobb kvar


Nu återstår en hel del grovjobb. Man håller redan nu på med spelarrekryteringen till de tre lagen och kommer att ordna olika tillfällen runtom i Nyland.

Spelartruppen hoppas man kunna spika rätt fort så att man kan dra igång med träningarna i november. Ett av division 1-kriterierna är för övrigt att man inom oktober ska ha minst 25 spelarkontrakt klara.

-MH-En kort tillbakablick på amerikansk fotboll i Västnyland

  • Nummela Wildcats (Vichtis) och Sun City (Hangö) grundades 1986 och båda inledde seriespelet följande år.
  • Sun City spelade sin första träningsmatch någonsin just mot Wildcats.
  • Sun City spelade två säsonger i division 1 (1990, 1992) medan Wildcats kvalade för avancemang till division 1.
  • De två föreningarna samarbetade bland annat kring uppvisningsmatcher.
  • I början av 1990-talet bytte Wildcats hemort till Lojo, eftersom en stor del av spelarna kom därifrån.
  • Både Wildcats och Sun City uteslöts ur förbundets serier 1996 och verksamheten tog slut.
  • Lohja Lions grundades 1998 på ruinerna av Wildcats och laget spelade fem säsonger i division 1 under 2000-talet
  • Lions verksamhet tog slut 2004, men man kom igen tio år senare, år 2013.
  • Sun City kom igen 2011 och laget har nu spelat två division 2-finaler de senaste åren.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti