22.7.2016

Sun City 30 vuotta: Jens Holmströmin haastattelu

Tässä maistiaisena Sun Cityn kattavasta 30-vuotishistoriikista nykyisin Roostersin valmennuksessa vaikuttavan Jens Holmströmin haastattelu. Tämä ja monta muuta tarinaa vuosien varrelta löytyvät kirjasta, jota myydään Sun Cityn kotiotteluiden yhteydessä huokeaan 10 euron hintaan.

Kirjoja tulee olemaan myynnissä myös rajoitettu määrä lauantaisen ECG-vierasottelun yhteydessä, joten kannattaa ottaa tilaisuudesta vaari mikäli satut liikkumaan Velodromin alueella Helsingissä lauantaina kello 16 aikoihin!

Alla julkaistu teksti löytyy juhlakirjasta ruotsiksi, ja käännös sekä uudelleenjulkaisu on suoritettu haastateltavan suostumuksella :)

Jens Holmström
Kuva: Mikael Heinrichs
Hankolaislähtöisistä valmentajista Jens Holmström (Roosters ja maajoukkueet) sekä Kari Huhtaoja (Colts, U19-maajoukkue) lienevät eniten meriittejä keränneet. Jos tarkastelee miesten pelaajauria, Huhtaoja vetänee pitemmän korren, ainakin mikäli Holmströmiä on uskominen.

"En ollut kovinkaan kaksinen pelaaja, mutta roikuin kuitenkin treeneissä mukana. Taisin aikoinaan nähdä kaikki kotipelit kaudella 1988 ja tulin itse mukaan joukkueeseen kaudella 1989. Saattaa olla että olin lippupallojunnujen kanssa käymässä treeneissä heittämässä  jo sitä edeltävällä kaudella.

Olin aikeissa pelata lippupalloa kaudella 1988, mutta jossain vaiheessa liitto päätti asettaa GP-sarjan yläikärajaksi 17 vuotta, mutta siirtymäkaudella joukkueissa sai olla mukana kaksi yli-ikäistä pelaajaa. Seura valitsi Jucci Hellströmin ja Aki Syrjälän ja minua pyydettiin miesten rinkiin, jossa ajauduin rissuksi. Joten oikeastaan en koskaan ehtinyt itse pelaamaan lippupalloa."

Sen sijaan Holmström siirtyi jo 1989 lippupallojunnujen valmennustehtäviin ja oli myös mukana joukkueenjohtajan ominaisuudessa B-poikien jefujoukkueessa joka osallistui SM-sarjaan kausina 1990–1992.

Mutta mistä jenkkifutiskipinä oikein lähti?

"Harrastin parin vuoden ajan potkunyrkkeilyä joka oli siihen aikaan Hangossa iso juttu, mutta muuten en oikeastaan urheillut lainkaan. Olin lopettanut potkupallon ja taisin enimmäkseen keskittyä keilailuun ja oluen juontiin. Sattumaa se taisi olla, sillä kukaan kavereistakaan ei ollut pakottamassa mukaan."

Ennen Sun Cityn ensimmäisen inkarnaation viimeistä pelikautta 1995 Holmström muutti Helsinkiin, mutta pelasi kuitenkin vielä Sun Cityssä. Kausi oli vaikea ja etenkin tappio Dragonsia vastaan Tallinnassa on jäänyt mieleen.

"Meillä oli mukana joukko 69'ersien pelaajia tuomareina, jotka olivat niin huonoja että kotimatkalla laivassa meinasi jo käydä pahasti. Lisäksi muistan stadionin joka muistutti enemmänkin menneiden aikojen gladiaattoriareenaa. Jucci (Hellström) oli runningbackina ja joka kerta kun hän sai pallon vastustajan pelaajat huusivat "Thunderi, thunderi tulee!". Se oli kaikin puolin outo ottelu."

Holmström muistelee sarjanousujen olleen aina haastava paikka pienelle seuralle. Osalla pelaajista teki tiukkaa lähteä pitkille vierasmatkoille joko työkiireiden tai muiden juttujen vuoksi. Näin ollen rosteri oli aina pienempi divarikausilla 1990 ja 1992.

"Muistan ensimmäisen downini divarissa. Pelasin oikeaa rissua ja peli oli toss right. Minun tehtäväni oli hoitaa crack blocki ja seuraava asia jonka muistan oli kun mietin miten taivas onkaan noin sininen. Niiden linebackeri oli vetänyt minut levyksi, tosin taisin siihen aikaan painaa rapiat 70 kiloa."

Oman peliuran päätyttyä Holmström (joka myöntää nuorempana olleensa ECG-kannattaja) siirtyi Jan Österlundin vanavedessä Roostersin valmennusporukoihin. Österlund valmensi siihen aikaan seuran junioreja ja naisia. Holmström oli ensin Österlundin oppipoikana ennen siitymistä juniorivalmentajaksi vuonna 1999. Kaudelle 2000 hän sai aisaparikseen entisen maajoukkuepelaajan ja valmentajana jo kannuksensa hankkineen Kari Ketosen Roostersin A:n hyökkäyspeliä johtamaan. Kausi päättyikin A-junnujen Suomen mestaruuteen.

"Karilta opin todella paljon harjoitusten suunnittelusta, josta minulla ei siihen aikaan ollut minkäänlaista hajua."

Kun Sun City syksyllä 2010 käynnisteli toimintaa uudelleen, Holmström oli mukana pienessä roolissa. Hän osallistui muutamaan rekrytointitapahtumaan ja veti muutamat harjoitukset Cupliksessa. Lisäksi Ketosen siirto Hankoon valmentajaksi oli osittain Holmströmin junailema.

"Joskus 1990-luvun alkuvuosina Sun City oli itse asiassa lisensseissä (miehet, juniorit, lippupalloilijat, cheerleaderit) mitattuna Suomen suurin jenkkifutisseura. Siihen aikaan kaupungissa oli hirveä jefu-buumi ja vielä tänäkin päivänä saa kuulla muisteloita siitä, miten upeat nurmikentät Hangossa silloin olikaan."
-MH-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti