19.9.2014

Yleisömäärät laskussa?

Ensi vuonna täytetään katsomot entiseen tapaan?
Pitkä kausi on nyt takana ja valitettavasti kotiotteluita pelattiin "vain" 5 kappaletta. Otteluiden katsojakeskiarvo putosi melko dramaattisesti viime vuodesta (KA ~250). Tämän kauden keskiarvo tippui 120 paikkeille ja parissa ottelussa oli reilusti alle 100 silmäparia paikalla. Katsojamäärien putoaminen yllätti senkin takia koska joukkue alkoi menestymään viime vuonna ja menestyi jatkui tänäkin vuonna. Tämä on ensimmäinen takapakki katsojamäärien osalta ja onkin syytä pohtia syitä ja yrittää korjata suunta takaisin päin ensikaudella.

Liiton suosituksesta suurin osa otteluista pelattiin lauantaisin ja Sun City ottikin tässä tietoisin riskin asettaessaan kaikki muut paitsi yhden pelin lauantaille. Kesäkausi ja lauantait ovat yleensä täynnä kilpailevia tapahtumia, joten tämä asia vaikutti jonkin verran muutaman ottelun yleisömääriin. Sinänsä lauantain on joukkueelle parempi pelipäivä, jotta pelaajat ehtivät viettää kesää myös lauantaisin, mutta ehkä yksi sunnuntaipeli lisää olisi nostanut keskiarvon lähemmäksi 150:ntä, joka taitaa yleinen keskiarvo Hangossa pelattavissa jalkapallo-, salibandy- ja käsipallo-otteluissa.

Välieräottelussa Kuopiossa oli noin 30 katsojaa paikalla, joten siinä mielessä tilanne ei ole ihan katastrofaalinen. Hangossa pelattavaan välieräotteluun olisi aivan varmasti saatu kymmenkertainen määrä katsojia ja toivottavasti ensi vuonna näin tapahtuukin joko välieräottelun tai Rautamaljan puitteissa.

Sun Cityllä on vahva noin 40 hengen vahvuinen ydinfanijoukko, joka käy jokaisessa pelissä ja kiertävät myös hyvin vieraspeleissä. Tämä joukko pitää meteliä ja kannustaa kotijoukkuetta mahtavasti. Tämä fanijoukon kasvattaminen olisi luonnollisesti asia, jolla katsojamäärät kasvaisivat.

Kausikorttilaiset ovat myös ryhmä, jonka ansiosta katsojamäärä on aikaisempina vuosina ollut suuri. Tänä vuonna kausikorttimyynti ei sujunut aikaisempien vuosien tapaan ja tämä on yksi suurimmista syistä katsojamäärien putoamiseen. Seuran hallituksen onkin syytä miettiä yhdessä pelaajien kanssa kausikorttien myyntitaktiikka uusiksi, jotta kortteja myydään jälleen tutut reilut 100-150 kpl.  

Katsojamääristä huolimatta Sun City kotiottelut olivat tänäkin vuonna hyvin järjestettyjä tapahtumia ja kiitos siitä kuuluu kaikille vapaaehtoisille, jotka ovat olleet mukana tekemässä niitä. Kiitos kaikille järjestysmiehille, lipunmyyjille, leipojille sekä kahviossa avustaneille myyjille. Suuri kiitos jälleen kerran myös Jan "Tjalle" Berndtssonille, joka toimi kahvilan primus motorina koko kauden ajan! Kiitos myös Suomen parhaalle jefuselostajalle Palle Rökmanille, joka asiantuntevasti selosti kaikki kotiottelut tavalla jolla myös lajista tietämättömät henkilöt pysyivät kärryillä. Suuri kiitos myös Sun Cats huutosakille, jotka pitivät kovaa meteliä jokaisessa ottelussa!

Tänä vuonna aloittettiin myös onnistunut yhteistyö salibandyjoukkue HaHy:n kanssa, joka hoiti ketjujengin tehtävät kaikissa kotiotteluissa. Sun City vastavuoroisesti hoitaa Hahyn kotiotteluiden järjestysmieshommat. Toivottavasti samanlainen yhteistyö jatkuu myös ensi kaudella.

Oliko sinulla ideoita miten ottelutapahtumaa voitaisiin kehittää, jotta paikalle saadaan enemmän katsojia? Kommentoi tähän alle tai lähetä ideasi sähköpostitse suncityhanko@gmail.com.

9 kommenttia:

 1. Jokainen pelaaja voisi aktiivisesti houkutella omia sukulaisiaan ja tuttujaan, ja myydä sille porukalle kausikortteja. Ydinfanijoukko voisi järjestäytyä, alkaa värvätä lisää porukkaa ja myydä lippuja otteluihin. Seura voisi palkita faneja erilaisin tapahtumin ja parhaita myyjiä fanituottein. Vanhoille pelaajille ja aktiiveille voisi lähettää joka ikiselle joka kauden aluksi kausikorttitarjouksen ja matseissa tälle joukolle voisi järjestää jotain pientä hupia (väliaikakisa, otteluveikkaus ym). Tärkeää olisi saada se porukka katsomossa yhteen.

  Lapsille olisi syytä olla jotain oheisohjelmaa, joka pitäisi heidät tyytyväisinä, jolloin mukaan voisi tulla kokonaisia perheitäkin. Vaasa on tästä huippuesimerkki, niin kuin kaiken muunkin ottelutapahtuman osalta.

  VastaaPoista
 2. Kausikorttipaketteja saisi olla erilaisia. Perhekausari, firmakausari, Party-paketti...

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia kommentista. Täysin totta tuo että pelaajien kautta on katsomot täytettävä, koska kyseessä kuitenin marginaalilaji jota moni tavallinen pulliainen ei kiinnostu. Kiinnostusta löytyy heti kun tuttuja kentällä ja juuri sen takia pikkukaupungissa yleensä vähän helpompaa täyttää katsomot koska kaikki tuntee kaikki.

  VastaaPoista
 4. Tuo "tää on marginaalilaji joka ei ketään kiinnosta" on täysin väärä asenne. Päinvastoin, vaasalaisena olen saanut huomata että laji on alkanut kiinnostamaan sellaisiakin katsojia joita urheilu muutoin ei liiemmin kiinnosta, kunhan vain ovat alkuun löytänyt Kaarlen kentälle. Toki hyvin järjestetyllä tapahtumalla on osansa.

  Pointti on se, että täytyy uskoa lajiin ja omaan tekemiseen, eikä pyytää anteeksi olemassa oloaan. Mehän tiedämme kuinka upea laji tämä on. Kovaa rummutusta vaan, niin somessa kuin kaduilla ja toreilla niin väki tulee.

  Tietysti se, että kyseessä on marginaalilaji tarkoittaa että mitään ei saa ilmaiseksi. Jokaisen panosta tarvitaan, niin pelaajien kuin taustajoukkojen. Tsemppiä vaan Hankooseen. Olette oikealla tiellä.

  VastaaPoista
 5. Tarkoitin margniaalilajilla tässä kohden sitä että ainakaan pikkukaupungissa ei jenkkifutis lajina houkuttele katsomoon kovin paljon väkeä. Se että kentällä oman kylän tutut pojat painimassa pisteistä niin se jo houkutteleekin. Nyt on ensimäista kertaa käynyt niin että porukka ei tule entiseen tapaan katsomoon ja sille pitäisi juuri nyt tehdä jotain ettei homma mene vastaavaksi kuin pääosalla 2-divarin jengeistä, jotka eivät edes yritä saada paikalle katsojia.

  Anteeksi ei todellakaaan pyydetä ja tukea ollaan saatu loistavasti kotiotteluiden järkkäämiseen ja erityisesti paikallislehdistöltä. Samaanlaiseen sirkukseen kuin Vaasassa ei rahkeet ainakaan nyt riitä mutta ehdottomasti jotain palasia voisi sieltäkin malliksi ottaa.

  VastaaPoista
 6. Jos Tammisaaresta ja/tai Karjaalta olisi saatavissa kunnon kenttä, matsin tai pari voisi viedä näytösotteluksi sinne. Samalla se olisi kumarrus siellä asuville pelaajille. Vähäisempi kotiotteluiden tarjonta nostaisi niiden merkitystä ja näytösotteluihin voisi hyvällä mainonnalla saada isonkin katsojamäärän. Lisäksi ne voisivat lisätä pelaajien saantia Hangon ulkopuolelta.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen kommentti Kuopio Steelersin katsojalukemista. Onko kirjoittajalla tilastoja Steelersin kotiotteluiden katsojamääristä? Itse olen ollut katsojana muutamassa Steelersin kotiottelussa ja tilanne on kyllä aivan toinen. Hassua sinäänsä, että ilman mitään järkeviä todisteita Steelersin kotiotteluita kutsutaan katastrofaalisiksi. Journalismia parhaimmillaan! Eiku vaan onnea ja menestystä Hangolle ensi kautta silmällä pitäen.

  VastaaPoista
 8. Ei ole tilastoja Kuopion peleistä vaan silmämääräisest laskin että välieräpelissä oli 30 katsojaa paikalla. Jätin pois laskuista kahviohenkilökunnan sekä selostajan. Iso plussa että Kuopiossa oli kahvio!!!

  VastaaPoista
 9. Ja mielestäni Kuopion välieräpelin katsojamäärä oli katastrofi. Sama homma yleensä Helsingin peleissä ja esim Sipoossa. Jos Kuopiossa yleensä käy enemmän katsojia niin se hieno juttu ja homma toimii. Ihmetytty vain kun kauden tärkeimpää peliin ei oltu saatu katsomoon porukkaa?

  Jari Kärkkäinen

  VastaaPoista