13.2.2014

Hanko, todellinen palloilukaupunki

Hangossa on mukava kirjo eri palloilulajeja, joissa pelataan melko korkeilla sarjatasoilla ajatellen että kyse on 9000 henkilön pikkukaupungista. Jalkapalloa, futsalia sekä salibandyä pelataan 3 divisioonassa, jenkkifutista 2-divisioonassa ja käsipalloa divarissa. 

Hankolainen penkkiurheiluväki käy mukavasti katsomassa pelejä ja yleisökeskiarvot ovat huomattavasti suurempia kuin isommissa kaupungeissa. Isoissa kaupungeissa pääsarjojen ottelut keräävät suurimmat yleisöt ja alemmilla sarjatasoilla katsojamäärät ovat vaatimattomia. Pikkukaupungeissa joukkueet koostuvat pääasioissa "oman kylän pojista", joka on varmasti merkittävin tekijä, jonka takia väki löytää katsomoihin. 

Viime vuoden todella epävirallisten tilastotietoihin perustuen Sun Cityllä oli paras katsoja keskiarvo kotiotteluissa (~250). Huomattava on kuitenkin että otteluita oli huomattavasti vähemmän kuin muissa lajeissa. Kakkosena on Hahy salibandy, joka pelasi viime kaudella 2-divarissa ja silloin otteluissa kävi noin 200 henkilöä. HIK futiksessa ja käsipallossa katsojamäärät ovat noin 150 henkilöä per ottelua. HIK jalkapallo keräsi "paikallisottelussa" EIF Akademia (Tammisaari) vastaan yli 500 henkilön ennätysyleisön. Sun Cityn välieräottelu Hämeenlinna Huskiesta vastaan jäi tästä noin 50 henkilön verran. Sisäfutiksen HFC kerää keskimäärin hieman alle 100 katsoja urheilutalolle. 

Kaikilta joukkueilta löytyy myös sivut Facebookista, joiden "tykkäysten" perusteella voi vertailla joukkueiden ja lajien suosiota. Facebook-indeksin mukaan jenkkifutis on ykköslaji Hangossa. Toiseksi suosituin laji on HIK/jalkapallo ja HAHY/salibandy kolmonen. HIK/käsipallo ja HFC/futsal ovat melko tasaisia nelos ja vitos paikoilla.   

Alla joukkueet järjestyksessä. Paina kuva alla olevaa linkkiä niin pääset joukkuiden Facebook sivuille ja tykkää lempijoukkuettasi. 

https://www.facebook.com/Sun.City.Football?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Fc-Hik/83454472791?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/HaHy/174983828595?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Hanko-Futsal-Club/276637505697258?fref=ts 
https://www.facebook.com/pages/HC-HIK/127820334031603?fref=ts3 kommenttia:

  1. Miksei jefu ja käsipallo alkaisi tehdä yhteistyötä? Kontaktilajeina tukevat toisiaan ja kaudet eri aikaan. Ei tarvitsisi kilpailla pelaajista ja molemmat joukkueet kehittyisivät. Oheistoimintakin voisi saada potkua puhumattakaan junnutyöstä.

    VastaaPoista
  2. Miksiei joo... Hyvinkäällähän tätä ilmeisesti tehtykin. Käsispelaajista tulee varmasti hyviä jefupelaajia mutta jefupelaajista ei ihan yhtä helposti kuitenkaan käsispelaajia. Tämä lienee suurin ongelma. Itse näkisin kyllä mielummin lajirajojen ylimenevää yhteistyötä esim. kuntoharjoittelun osalta. Tällä tavalla säästettäisi aina kortilla olevia hallivuoroja ja vuoron käyttöasteet tulisivat korkeammaksi.

    VastaaPoista
  3. Junnuista voi kasvaa molempien lajien taitajia ja sieltä yhteistyö kannattaisi aloittaa.

    VastaaPoista