9.10.2012

Haastattelussa päävalmentaja Kari Ketonen, Sun City


Kuka olet ja mistä tulet?

Kari Ketonen, ikää noin viikon päästä 53 vuotta. Ajelen Hankoon Lohjalta jonne muutin heinäkuussa Sipoosta.

Monessa yhteydessä on käynyt ilmi että olet kokenut kaveri Suomen jenkkifutiskartalla, kerrotko hieman peli/valmentaja historiastasi.

Olen Roostersien perustajäseniä ja pelasin pari ensimmäistä vuotta tukimiehenä ja sen jälkeen loppu-urani pelinrakentajana sillä tukimiehen mentaliteetillä.

Aloitin valmentamisen 1980-luvun lopussa valmentamalla Roosterseissa A ja B-junioreita. Peliurani jälkeen olin jenkkivalmentajien apuna Roostersien edustuksessa muutaman kauden, sieltä menin Hämeenlinna Tigerseihin apuvalmentajaksi. Syksyllä 1996 lähdin vanhan Roosters-aikaisen pelikaverini, Tim Johnsonin, apuvalmentajaksi Chamide High Schooliin Kaliforniaan. Chaminade on pieni katolinen yksityinen lukio San Fernandon laaksossa, vähän LA:n pohjoispuolella. Olin siellä ensin puoli vuotta jolloin toimin varsity joukkueen pelinrakentajien ja potkaisijoiden valmentajana. Seuraavana syksynä hain opiskelemaan paikalliseen junior collegeen (LA Pierce) ja Tim teki minusta freshman-joukkueen päävalmentajan ja hyökkäyksenkoordinaattorin. Samoihin aikoihin valmensin kesällä Suomessa Lahti Jetsejä parin kesän ajan.

Kaudelle 2000 siirryin Jens Holmströmin ja Jussi Kankaan pyynnöstä valmentamaan Roosterssien alle 21 vuotiaita junioreita Suomen mestareiksi.

Seuraavalle kaudelle siirryin Lohja Lionsien päävalmentajaksi. Sitten oli pari huilivuotta, tosin kaudella 2003 toimin Vaahteraliiga-tuomarina, eli siltäkin puolelta on vähän kokemusta. 2004 palasin sitten "haalarihommiin" ja toimin Nuorten maajoukkueen hyökkäyksen koordinaattorina. Taas parin huilivuoden jälkeen innostuin lähtemään Puseniuksen Sakarin avuksi valmentamaan Rajaritareita, mutta se kausi jäi lyhyeksi, kun Sakari päätti erota päävalmentajan hommasta ja minä päätin astua myös syrjään. Seuraavat 1 1/2 kautta tooimin Kouvola Indiansien päävalmentajana 1 divisioonatasolla. Toissa kaudella autoin Torkkelin Pasia Sipoo Bulldogsien D junioreiden valmentamisessa. Siinä on muistaakseni ne joukkueet missä olen jenkkifutista ehtinyt urani aikana tähän mennessä valmentamaan.

Olet myös personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja kirjoittelet artikkeleita 2minuutinvaroitus.com sivustolle? Mikä näistä on varsinainen leipätyösi ja miten ehdit tehdä kaikkea?

Personal trainerinä toimiminen on varsinainen päätyöni. 2minuutinvaroitus.comiin ja omaan blogiini www.kariketonen.fi ovat vain harrastuksia. Eivät nuo kirjoitushommat nyt loppujen lopuksi niin kauaa ajastani vie. Kirjoitan silloin kun saan inspiraation siihen enkä ota niistä siis mitään paineita. Lisäksi 2minuutinvaroitus.comissa on nyt niin hyvä ja oma-aloitteinen seitsemän kaverin toimittajaryhmä ettei minun panostani pahemmin edes oikeastaan tarvita siellä.

Miksi halusit tulla Hankoon valmentamaan? Valmentajistahan on pulaa myös pääkaupunkiseudulla.

Nyt tuleekin sitten vähän pidempi vastaus... Ensimmäinen muisto minulta on Sun Citystä kesältä 1988 jolloin Roosterseista määrättiin tuomariryhmä Hankoon tuomitsemaan Sun City vs Hämeenlinna Tigers ottelua. Meillä oli mukana mm. Mike Kane jolla ei ollut kait mitään tuomarikokemusta, mutta osasihan kaveri jenkkivahvistuksena säännöt ainakin noin suurin pirtein. Kun sitten kukaan muu ei halunnut toimia päätuomarina, lankesi se tehtävä minulle. Ottelusta muistan vain se, että se oli tiukka ja nurmi oli erittäin hyvässä kunnossa.

Ottelun jälkeen joku Sun Cityn puuhamiehistä (tai naisista?) tuli pukuhuoneeseen, kiitti meitä ja sanoi: "Te olitte ehdottomasti paras tuomariryhmä mikä täällä on tänä kesänä käynyt". Se jäi kyllä lähtemättömästi mieleen ja sympatiat Sun Cityä kohtaan samalla.

On uskomatonta miten sitä voi muistaa jotain tuollaista ja hyvä osoitus siitä, että se vilpittömästi sanottu kiitoksen sana ruokkii parhaiten ja jää myös mieleen. Juttelin tästä viime lauantaina päättäjäisissä Sun Cityn pääsponsorin FP Finlandin edustajan Mikael Brandtin kanssa ja hän kertoi siitä, kun yksi Sun Cityn pelaajista oli tullut kättelemään häntä viime kesänä ja kiittäämään sponsoroinnista. Se oli jäänyt myös hänen mieleensä lähtemättömästi. Muistakaapa pelaajat tämä, kun liikutte ja edustatte Sun Cityä ensi kesänä.

No tarina vielä jatkuu... Toissa kesänä kävin katsomassa Sun Cityn ottelun East City Giantseja vastaan. Sen ottelun aikana minulle tuli sellainen selittämättömän vahva tunne että jos joskus päätän vielä valmentaa jenkkifutista, niin haluaisiin tehdä sitä juuri Hangossa. Se ei ollut mikään yksittäinen asia, vaan se hyvä fiilis minkä siinä ottelussa aistin ympärilläni

Viime kesänä, kun Sun City oli hävinnyt kaikki ne neljä ensimmäistä otteluaan, laitoin Jensille (Holmström) vietin Facebookin kautta ja kerroin, että jos Hangossa tarvitaan ja halutaan joskus apuja valmennukseen, niin voisin olla kiinnostunut sen jälkeen kun muutan Lohjalle. Jens välitti viestin Janille (Österlund) joka soitti saman tien ja juteltiin asiasta.

Seuraavalla viikolla sitten puheenjohtaja Matias (Öblom) soitti ja sovittiin palaveri luokkakokouksen jälkeiseksi aamuksi Roxxiin. Paikalla oli Matiaksen ja Janin lisäksi Jaska (Nippala). Siinä sitten kertoilin omia ajatuksiani jenkkifutiksesta yms. Matias yllättäen kysyi kiinnostaisko minua tulla Sun Cityyn päävalmentajaksi. Olin itse alunperin ajatellut että vosin toimia pelinrakentajien ja laitahyökkääjien valmentajana, koska katsoin että niillä pelipaikoilla minulla olisi eniten annettavaa.

Kun sitten Jaska sanoi, että meidän nähdäksemme sinulla on samansuuntaiset ajatukset jenkkifutisseuran ja -toiminnan kehittämisestä kuin Sun Cityllä, ei minun tarvinnut asiaa enää miettiä.

Kerrotko hieman valmennusfilosofiastasi?

Olen aina ollut sitä mieltä, että ihminen oppii lähes kaiken mitä hän haluaa oppia. Mutta loppujen lopuksi sillä mitä minä osaan ja tiedän ei ole merkitystä pelitilanteessa siellä kentällä, vaan sillä mitä olen osannut pelaajille opettaa.

Uskon pelisysteemeihin jotka rakentuvat muutamien peruspelien ympärille.

Kaikki lähtee linjapelistä, koska jos et voita peliä linjassa, et voi voittaa sitä säännöllisesti sillä "mitä ne pikkumiehet siellä takana tekevät", kuten esitin asian valmennusryhmälleni ensimmäisessä palaverissamme.

Yritän pitää asiat niin y-k-s-i-n-k-e-r-t-a-i-s-i-n-a kuin ne vaan ikinä voidaan pitää. Hyökkäyksen linjamiehen ei esimerkiksi tarvitse mielestäni tietää onko vastassa 43, tai 34 tai whatever puolustus. Hänen tulee vaan tietää miten se vastassa oleva puolustaja ja häntä lähimmät puolustajat ovat sijoittuneet. Ja toki osata blokata niitä vastustajia. "It's not what ya´do but how ya´do it", lauloi Hurriganesitkin jo aikoinaan.

Toivon myös, että sitten kun Sun Cityn nykyiset pelaajat joskus kertovat lapsenlapsilleen siitä minkälainen se Coach Kalle oikein oli, että heistä mahdollisimman moni voisi rehellisesti sanoa, että "En enää kyllä muista mitä jenkkifutiksesta mulle opetti, mutta se oli loppujen lopuksi oikeastaan ihan hyvä äijä..."

Minkälaisia odotuksia sinulla on Sun Cityn valmentamisesta?

Voi pojat... sanotaan nyt vaikka näin, että ne odotukset ovat mukavan odottavat. :)

Kuinka hyvin tunnet Sun Cityn pelaajia?

Pari pelaajaa pelasi Lionseissa valmennuksessani kesällä 2001 (Markku Heinänen ja Jussi Laine).Lisäksi Marko Heikkistä olen aikaan valmentanut Roosterssien junnuissa. Muita pelaajia en tunne, jonkun verran olen katsellut viime kesän otteluita videolta joten tiedän vähän lähtötilanteesta pelaajien suhteen.

Viime kaudella jouduttiin Fly-Option pelikirja heittää roskikseen 4 tappion jälkeen. Minkälaista pelikirjaa Coach Kalle suosii joukkueissaan? Pelaajia erityisesti kiinnostaa onko kirja ohut vai paksu ;)

Sanotaan pelaajille näin: Pelikirja tulee olemaan riittävän paksu, mutta mahdollisimman ohut :)

Katso myös YouTubesta QB-Ketosen otteita vuoden 1988 eurobowl finaalissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti